Zona Zamfirova snimana i u Sokobanji

Scene iz filma Zona Zamfirova snimane u Sokobanji

Interesantno je kako su neki slučajni događaji širili slavu Sokobanje kroz njenu istoriju. O njenoj čudesnoj prirodi, blagotvornosti vazduha i izvora lekovitih voda pisali su mnogi naučnici i zdravstveni radnici, ali sve je to imalo daleko manji odjek od, recimo, rečiju znamenitih ličnosti koje su je kroz istoriju posećivale.

Čak i poznata krilatica „Sokobanja, Soko grad, dođeš mator, odeš mlad“, nastala je tako što je Branislav Nušić ovaj stih napisao na fotografijama svog prijatelja Siniše Ristića. U to vreme čuveni sokobanjski fotograf zamolio je Nušića da mu napiše nešto što će mu pospešiti prodaju fotografija kao razglednica. Koliko je naš najznačajniji komediograf u tome uspeo, dovoljno govori činjenica da je baš svakome upravo to prva asocijacija na Sokobanju.

Zona Zamfirova i Sokobanja

Zona Zamfirova i Sokobanja

Jedan od takvih, ali ne baš slučajnih događaja, dogodio se sa snimanjem filma Zona Zamfirova. Izbor za scenu u kojoj se Zone (Katarina Radivojević) zajedno sa drugim devojkama kupa u turskom kupatilu, pao je naravno na Amam u Sokobanji. Kao jedino autentično tursko kupatilo na ovim prostorima, Tursko kupatilo u Sokobanji bilo je i logičan izbor za snimanje ovakve scene.

Slučaj je hteo da se Zona Zamfirova izuzetno dopadne srpskim i gledaocima u regionu, pa je to postao najgledaniji srpski film svih vremena. Zahvaljujući baš sceni iz ovog filma, dodatno je porasla i popularnost Sokobanje, odnosno Amama. Čak i sada, više od 15 godina od snimanja ovog filma, priču o Amamu čak i sami Sokobanjčani počinju naglašavajući da se „Zone“ baš tu kupala.

Pogledajte kratki trejler iz ovog filma i podsetite se kultne scene snimljene u Sokobanji (od 2:23 do 3:35 minuta)

A ako želite da vidite kako je izgledala Sokobanja 1960. godine, kliknite OVDE.